Zaj-baj

Zaj-baj

Pokolgép és egyéb...

2015. szeptember 06. - paranoise

Rég írtam legutóbb, mert egyrészt egyre könnyebben eljutok odáig, hogy csak legyintek az újabb és újabb zajongásra, másrészt jó pár hétvégét vidéken töltöttem, részben munkával (koncertek...), részben pihenéssel - márpedig általában a péntek, szombat este a leghangosabb bulik ideje.

Azért nem volt eseménytelen ez a néhány hét, erről a szomszédaim is meséltek egyet s mást. Mivel pedig most, este fél 10-kor is zörög a becsukott ablak a Barba Negra Track mai egész napos rock-partyjától, a motiváció is megvan: jöjjön a nyár második felének összefoglalója.

Július 9-én Vikidál-koncert volt a BNT-ben. Remekül hallatszott, csakúgy, mint a 10-ei Pokolgép-buli. Ez utóbbi kapcsán egyébként beigazolódni látszik egy régi gyanúm: valószínűleg nincs szoros összefüggés a publikum által tapasztalt hangerő és a Kispestre (meg Pesterzsébetre, meg Kőbányára) érkező zaj között, azaz valamit nagyon el...sztak a hangosítással. Konkrétan jelen lévő ismerős (is) mesélte, hogy a Pokolgép-koncert kifejezetten szolid volt a helyszínen, itt mégis majd kiugrott az ablak.

Mármost, van a színpad felett, vízszintesen egy sor hangvető, amit a közönség valószínűleg alig hall, ha egyáltalán, mert baromi magasan, és majdnem vízszintesen szerelték fel. Arra viszont tökéletesnek látszik, hogy a világ végéig küldje a hangot, akkor is, ha a helyszínen nem tűnik extrémnek a hangerő. (Lehet persze, hogy másik hangfalcsoport a ludas, de szinte biztos vagyok benne, hogy valami ilyesmi okozza a problémát, mert a Barba Negra Track rendezvényeiből elég sok Kispesten egyáltalán nem hallatszott, és a helyszíni beszámolók szerint ezek sem voltak halkabbak a többinél - csak talán nem Ubul bácsi ült a pult mögött, hanem egy hozzáértő technikus, aki nem nyomta feleslegesen az égig az említett hangvetők teljesítményét. Ebben csak az a bosszantó, hogy a jelek szerint SEMMIBE nem kerülne a helyszínnek, hogy megszüntesse ezt az áldatlan állapotot, csak a felénk ordító hangfalakat kellene óvatosan használni.)

Megjegyezném még, hogy - a korábbi alkalmaktól eltérően, amikor legalább jelezni tudtuk a BNT-nek, hogy baromi hangosak -, ezen a két estén nem vették fel a telefont, mint ahogyan ma sem...

Facebook-komment: "Ha nem szereted a zenét és zavar téged akkor költözz egakatlan szigetre,vagy más helyre! Egyébként a sírba már csend lesz,addig megy élvezhessük már azt a kis örömöt amit sok embernek a zene jelent!" ('Tűzvirág')

A Pokolgép-koncert kapcsán egyébként azt is megtudtam, hogy akit zavar a rendszeres zaj, az intoleráns, meg unalmas az élete - meg úgy általában egészen furcsa hozzáállásról tanúskodó kommentekkel is találkoztam a Facebook-on, persze nem most először. A legédesebb talán az a kedves hölgy ('Tünde'), aki igyekszik azt a látszatot kelteni, mintha én alpári stílusú privát üzenetben zaklattam volna... (nem szokásom az ilyesmi, és persze most sem történt semmi hasonló).

Az minden esetre ismét kiderült, hogy a tolerancia többek szerint azt jelenti: mi bulizunk, te meg tűrd! A fenti (karakterhelyesen idézett, de azért talán dekódolható) beszóláshoz még annyit: élvezzétek nyugodtan, csak ne zavarjatok vele másokat!

Folyt. köv. hamarosan.

paranoise

süti beállítások módosítása