Zaj-baj

Zaj-baj

Muzeális élmények

2018. június 24. - paranoise

Ma van a múzeumok éjszakája. Ezt leginkább onnan tudom, hogy a délután során többször elhúzott a fejünk felett a Goldtimer Alapítvány Li-2-es repülőgépe. Aranyos, mesebeli jószág, hangos brummogással párszáz méter magasságban röpködött felettünk, miközben a városnéző program utasait vitte Ferihegyről a belváros felé, majd vissza. Lefényképeznem sajnos nem sikerült, az alábbi kép az alapítvány honlapjáról (http://www.goldtimer.hu) származik.

goldtimer.jpg

Ha már ez a régi vas beköszönt a mai nap aktualitásaiba, említsünk meg egy olyan eseményt is, amelynek története szintén elég messze nyúlik vissza. Ez már közelebb van blogunk témájához: évről-évre megrendezésre kerül a belvárosi Duna-szakasz felett a Red Bull Air Race, immár tizennéhány éve. Ilyenkor két részre szakad a város, az egyik fele elátkozza, a másik lelkesen követi az eseményeket.

A buli kétségkívül jár némi felfordulással: teljes közlekedés káosszal legalább három napig, jelentős mennyiségű zajjal napközben, ami a Duna vonalától egész meglepően messzire elhallatszik, és nem mindenki boldog tőle:

...Tényleg gyűlölöm a nyugdíjas/házmester tempót, még akkor sem megyek ki szólni az ablakom előtt üvöltve vedelő angoloknak, amikor már nem tudom hangosabbra venni a tévét. De az, hogy munkaszüneti napon arra riadjak fel, hogy már megint bombázzák Budapestet, azt kurvára nem kultiválom... (Index, 2015. június 25.)

A fenti sorok az Indexen jelentek meg 2015-ben, bár, mint a cikkből kiderül, nem az Air Race kapcsán, de az is szóba kerül. Nem is vitatkozom a szerző, Sajó Dávid megállapításaival, megértem az álláspontját. Én az idei rendezvény próbáit munkaidőben csíptem el egy értekezlet "kísérőzenéjeként",  és bár igazából nem tűnt elviselhetetlennek (az utcán fullgázzal menőző motorosok nagy része legalább ilyen hangos, és van belőlük elég), azért elhiszem, hogy május 1-jén nem kellemes erre a ricsajra ébredni. (Született a cikknek egy kevésbé bőbeszédű testvére is 2016 július 16-án, ezt Szabó Zoltán jegyzi.)

Kíváncsi lennék viszont, mit szólna akár a jelek szerint szintén zajérzékeny Sajó Dávid, ha a nyári buliszezon minden egyes péntek-szombat éjszakáját részben vagy teljes egészében virrasztással töltené, mert tőle jópár kilométerre egy bulihelyszín megelégszik azzal, hogy "zárt rendszerben szabályozza a kibocsájtható hang erősségét", mert szerinte "ennek okán kizárható, hogy a Dj-k a beállított értéknél hangosabban üzemeltessék az eszközöket", miközben párezren egész éjjel a monoton puffogást hallgatják az egyébként extrém csendes kertvárosi övezetekben Kispesten, Pesterzsébeten, Ferencvárosban, Kőbányán. Az idézet a Liget Club leveléből származik, amelyben ugyan a feltett kérdéseink nagy részére nem válaszoltak, de a bullshit -generátort sikerült működésbe hozniuk. Hasonló válaszokat szoktunk kapni szinte minden levélben megszólított bulihelyszíntől, legutóbb a Budapest Park sem hitte el, hogy az éjszakai nyugalmunkat zavaró hang (akkor éppen) tőlük érkezik:

... szeretnénk hangsúlyozni, hogy a Budapest Park mindig az engedélyezett határértéken belül hangosít, a koncertek utáni rendezvényeken. Valószínű, hogy legtöbbször nem minket hallanak ...

(Azért az az óvatos "legtöbbször" tényleg tetszik - ki tudja, talán velük sikerül újra felvenni az emberi kommunikáció fonalát, volt már olyan néhány évvel ezelőtt. Igaz, nem vezetett sehová...)

De látványosan hitetlenkedik a Liget Club is, bár az állítása konkrétan nem egészen igaz:

... A Liget Club minden tánctéren technikai eszközzel (limiter), zárt rendszerben szabályozza a kibocsájtható hang erősségét, ennek okán kizárható, hogy a Dj-k a beállított értéknél hangosabban üzemeltessék az eszközöket. Saját embereinkkel, decibelmérővel folyamatosan ellenőrizzük a kibocsájtott hang erősségét.

... a Club 15 éve működik különösebb zajpanaszok nélkül...

Az a nagy baj ezzel a gondolatmenettel, hogy hiába látványos és szabályszerű az intézkedés, a problémát nem oldja meg. A zaj nem a helyszínen okoz problémát, és senki nem vitatja, hogy ott a zajkibocsátás (j nélkül, kedves Liget) megfelel az előírásoknak. A gond sok kilométerrel arrébb van, ahol a 20dB-es háttérzajban a 34dB-s dübörgés, hiába "felel meg az előírt határértékeknek", eszeveszett hangos és zavaró, lehetetlen mellette aludni. (Épp ezért született már olyan bírósági döntés, amely nem a határértéket, hanem a zavarás mértékét tekintette mérvadónak.) Ráadásul ez a fránya 140 körüli bpm pont arra jó, hogy valami mélyen kódolt ösztön hatására felpiszkálva a vegetatív idegrendszert (veszélyérzetet stimulálva), megemelje az adrenalintermelést. Ez tökjó, ha bulizol, mert felpörögsz tőle - erre találták ki -, de próbálj meg ilyen idegállapotban aludni...

És itt találkozik össze Bessenyei Péter, a Li-2-es repülőgép és az éjszakai tuc-tuc. Hiába hangos, olykor zavaró mindegyik, óriási a különbség. Itt is hallatszik az Air Race repülőinek zaja - nappal. Felettünk is röpködnek repülőgépek, olykor egész alacsonyan, van légiforgalom éjszaka is - fel sem ébredünk rá, ha mégis, egy perc múlva alszunk újra. 

Hetek óta nem lehet a hét végi éjszakákon nyugodtan pihenni a környéken. Sőt, túl óvatosan fogalmaztam: a probléma a Budapest Park megnyitása óta kisebb-nagyobb szünetekkel folyamatosan fennáll, azóta hallgatjuk évről-évre, nyárról-nyárra a Parkot, a Zöld Pardont, annak megszűnte óta a Barba Negra Tracket, a Liget Clubot (őket újabban ősszel-télen is) és a Riót. Mindegyik helyszín jól azonosítható, minden zajforrást többször lejártunk, ellenőriztünk az elmúlt évek során. Megszólítottuk a leginkább érintett helyszíneket - mindenki ártatlan, sőt áldozat.

...és arra kérjük, hogy mindig nézzenek körül, a környékükön is, hogy ne mi legyünk az állandó bűnbak ... (Budapest Park)

Egyedül a Riótól kaptunk normális, együttműködő reakciót és eredményes intézkedést - ezúton is hálásan köszönjük, hogy bebizonyították, lehet a problémát kulturáltan és tisztességes hozzáállással, mindkét fél megelégedésére is kezelni!

A többiekkel, úgy tűnik, hétről-hétre folytatódik a háború - a békéért.

Paranoise

 

További részletek, aktuális bejelentkezések Facebook-oldalunkon: https://facebook.com/zajszennyezes

süti beállítások módosítása